Met wie voer je een beoordelingsgesprek?

Het jaar loopt ten einde. Sinterklaas is weer aangekomen en de eerste kerstversieringen hangen al in de winkelstraten. In veel bedrijven is dit ook de tijd van het jaar om terug te kijken op het afgelopen jaar en de verwachtingen voor het komende jaar te bespreken.

functioneringsgesprekDe afgelopen weken lees ik met enige regelmaat over de zin en onzin van beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken. De overgrote meerderheid van de Human Resourcemanagers lijkt te twijfelen aan het nut van die gesprekken. Veel managers en directeuren zijn blij als de gesprekken weer achter de rug zijn want het zorgt dikwijls voor veel onrust op de werkvloer.

Ik denk echter dat beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken zeker toevoegde waarde hebben want het zijn ijkpunten die helpen om medewerkers beter te laten presteren. Dan moeten ze echter wel op de goede manier gevoerd worden en daar bedoel ik mee; een echt gesprek voeren. Dus niet standaard-lijstjes invullen tijdens een krap ingeplande afspraak tussen alle andere noodzakelijke afspraken in, maar zonder papierwinkel echt in gesprek gaan met je medewerker over hoe hij zijn unieke kwaliteiten nog beter kan inzetten om bij te dragen aan de doelen van de organisatie. En welke randvoorwaarden je daar als manager voor kan scheppen. Op deze manier dragen de gesprekken bij tot meer motivatie en dus prestatie.

Wie voert het gesprek met de ondernemer?

Veel ondernemers kennen de toegevoegde waarde van HR instrumenten zoals training, coaching en functioneringsgesprekken. Ze geven er jaarlijks een substantieel bedrag aan uit. Alles om het maximale uit de medewerkers te halen.

Maar hoe zit het met de ondernemer zelf? Wie voert jaarlijks een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek met hem? Waarom zou een ondernemer niet beter gaan presteren als hij getraind en gecoacht wordt en er met hem ook functioneringsgesprekken gevoerd worden? Ik ben ervan overtuigd dat veel bedrijven beter zouden presteren als de ondernemer ook de HR instrumenten voor zichzelf gebruikt. Neem eens contact met me op om samen te kijken op welke wijze ik hierbij zou kunnen helpen.